Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Пържено пиле»Сладко-кисели пилешки филенца

Сладко-кисели пилешки филенца

Сладко-кисели пилешки филенца
Снимка: iv4e_26
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Хем са сладки, хем са и кисели тези пилешки филенца - страхотен вкус, с който да завършите днешния ден"

Необходими продукти

  • бяло вино - 1 с.л.
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 3 с.л.
  • бял пипер - 1 ч.л. млян
  • пилешко филе - 600 грама
  • За панировката
  • яйца - 1 брой
  • брашно - 110 грама
  • бакпулвер - 10 г
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • нишесте - 60 грама
  • вода - 50 мл студена
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За соса
  • кетчуп - 8 с.л. (качествен)
  • оризов оцет - 4 с.л. (може и ябълков)
  • мед - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 4 с.л.
  • олио - за маслена баня
  • сусам - за поръсване
  • вода - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете филенцето на кубчета с приблизителни размери 2-3 см. Прехвърлете го в купа и овкусете с бял пипер, чесън на прах, вино, вода и сол. Разбъркайте добре и покрийте купата с домакинско фолио. Приберете месото в хладилника, за да се маринова за около час.

Пригответе панировката за пилешкото. Разбийте яйцето и добавете към него водата, нишестето, бакпулвера, солта и чесъна на прах. Разбъркайте и прибавете олиото и брашното, за да се получи гъста кашичка.

Пригответе си соса за пилето, като смесите всички продукти за него - кетчуп, мед, оцет, захар, сол и вода. Разбъркайте и оставете настрана.

Извадете месото от хладилника и разбъркайте. Ако има останала течност при него я отцедете. Сложете пилешките хапки в панировката и хубаво ги оваляйте с ръце, за да е покрито всяко късче.

Загрейте котлона на най-високата степен и сложете уок тиган с олио за пържене. Щом мазнината хубаво се сгорещи, намалете температурата на среден огън. Започнете да пускате вътре пилешките късчета.

Пържете по около 2 минути или до получаване на лек жълт цвят, обръщайки ги с решетъчна лъжица. Пърженото пиле слагайте на домакинска хартия, за да се отцеди от мазнината за 20-тина секунди.

Загрейте огъня отново на максимум и върнете отново късчетата в мазнината. Пържете още 3 минути или до получаване на хубав златисто-кафяв цвят. Отново отцедете върху домакинска хартия.

В случай, че тиганът ви не може да побере наведнъж цялото пилешко месо, пържете на два пъти, но задължително спазвайте последователността - пържене, отцеждане и пак пържене.

Излейте олиото от тигана, подсушете го и сипете вътре сместа за соса. Разбърквайте в продължение на минутка или докато се изпари течността. Щом видите, че започнат да се образуват мехурчета, добавете към него пилешките късове и разбъркайте добре. Сладко-киселият сос ще полепне добре по месото.

Поръсете месото със сусам и поднесете с гарнитура от варен ориз.

Сладко-киселите пилешки филенца са много вкусни, опитайте ги!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: