Начин на приготвяне
Нарежете филенцето на кубчета с приблизителни размери 2-3 см. Прехвърлете го в купа и овкусете с бял пипер, чесън на прах, вино, вода и сол. Разбъркайте добре и покрийте купата с домакинско фолио. Приберете месото в хладилника, за да се маринова за около час.
Пригответе панировката за пилешкото. Разбийте яйцето и добавете към него водата, нишестето, бакпулвера, солта и чесъна на прах. Разбъркайте и прибавете олиото и брашното, за да се получи гъста кашичка.
Пригответе си соса за пилето, като смесите всички продукти за него - кетчуп, мед, оцет, захар, сол и вода. Разбъркайте и оставете настрана.
Извадете месото от хладилника и разбъркайте. Ако има останала течност при него я отцедете. Сложете пилешките хапки в панировката и хубаво ги оваляйте с ръце, за да е покрито всяко късче.
Загрейте котлона на най-високата степен и сложете уок тиган с олио за пържене. Щом мазнината хубаво се сгорещи, намалете температурата на среден огън. Започнете да пускате вътре пилешките късчета.
Пържете по около 2 минути или до получаване на лек жълт цвят, обръщайки ги с решетъчна лъжица. Пърженото пиле слагайте на домакинска хартия, за да се отцеди от мазнината за 20-тина секунди.
Загрейте огъня отново на максимум и върнете отново късчетата в мазнината. Пържете още 3 минути или до получаване на хубав златисто-кафяв цвят. Отново отцедете върху домакинска хартия.
В случай, че тиганът ви не може да побере наведнъж цялото пилешко месо, пържете на два пъти, но задължително спазвайте последователността - пържене, отцеждане и пак пържене.
Излейте олиото от тигана, подсушете го и сипете вътре сместа за соса. Разбърквайте в продължение на минутка или докато се изпари течността. Щом видите, че започнат да се образуват мехурчета, добавете към него пилешките късове и разбъркайте добре. Сладко-киселият сос ще полепне добре по месото.
Поръсете месото със сусам и поднесете с гарнитура от варен ориз.
Сладко-киселите пилешки филенца са много вкусни, опитайте ги!