Начин на приготвяне
Първо измийте много добре лимоните с гъба със сапун и топла вода.
Подсушете ги и ги разтъркайте напред-назад върху дъска за рязане, за да омекнат. Половината от тях разрежете на 4 парчета по дължина.
Във всеки един резен лимон забийте 6-7 розички карамфил и ги наредете плътно в буркана. Добавете половин пръчка канела, 5 зрънца бахар и стрък розмарин.
Сипете по 1 к.л. семена кориандър и черен пипер, 1-2 резена от корен джинджифил и скилидки чесън - обелени и цепнати през върха с нож.
От останалите 3 лимона отцедете сока и залейте резените в буркана. Най-отгоре сипете морската сол и леко разстръскайте буркана - така всичко ще се разпредели равномерно.
Приберете туршията в хладилник. След 24 часа я проверете и ако лимоните не са покрити от течността, добавете още лимонов сок (за да ги покрие). Оставете в хладилника за месец, като от време на време обръщайте или разстръсквайте буркана.
Приготвените по този начин лимони може да се добавят към ястия с месо, сосове за риба и пиле, салати.
Маринованите Лимони Туршия са готови.