Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Сочна печена пуйка за Коледа

Сочна печена пуйка за Коледа

ЗориЗори
Новак
15515k
Сочна печена пуйка за Коледа
Снимка: Зори
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
8
"Няколко пъти правим сочна печена пуйка по тази рецепта и познайте - резултатът е впечатляващ. Да ви е вкусно!"

Необходими продукти

  • пуйка - 1 бр. цяла
  • краве масло - 250 г много меко
  • чесън - 2 малки глави
  • моркови - 3 бр.
  • лук - 2 глави кромид
  • бира - 500 мл
  • мащерка - 2 стръка прясна
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • салвия - 5 - 6 пресни листа
  • розмарин - 3 стръка пресен
  • мандарини - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете пуйката от перушинките добре.

Отлепете кожата ѝ - започнете от гърдите към бедрата, след това я обърнете и я отлепете и от гърба.

Смесете маслото със солта, черния пипер, мащерката и червения пипер.

Намажете с тази марината пуйката отвън, отвътре и под кожата.

Нарежете морковите и лука и ги сложете на дъното на голяма тава.

Сложете върху тях пуйката по гръб, добавете стръкове розмарин, прясната салвия, цели главички чесън и разделени на парчета мандарини.

Налейте отстрани горчивата бира и вържете краката на пуйката здраво с канап.

Ако имате възможност, може да я оставите така маринована за едно денонощие, но след това е хубаво да остане на стайна температура поне два часа преди печенето.

Покрийте я с алуминиево фолио, сложете я да се пече на около 150 °C в предварително загрята фурна до готовност.

Изваждайте периодично сочната печена пуйка и я поливайте с отделения сос.

Махнете фолиото около 15 минути преди да я извадите, за да хване лек загар.

Оставете месото да отпочине за около 2 часа преди да бъде поднесено.

Насладете се на тази сочна печена пуйка за Коледа с гарнитура по избор.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: