Начин на приготвяне
Почистете пуйката от перушинките добре.
Отлепете кожата ѝ - започнете от гърдите към бедрата, след това я обърнете и я отлепете и от гърба.
Смесете маслото със солта, черния пипер, мащерката и червения пипер.
Намажете с тази марината пуйката отвън, отвътре и под кожата.
Нарежете морковите и лука и ги сложете на дъното на голяма тава.
Сложете върху тях пуйката по гръб, добавете стръкове розмарин, прясната салвия, цели главички чесън и разделени на парчета мандарини.
Налейте отстрани горчивата бира и вържете краката на пуйката здраво с канап.
Ако имате възможност, може да я оставите така маринована за едно денонощие, но след това е хубаво да остане на стайна температура поне два часа преди печенето.
Покрийте я с алуминиево фолио, сложете я да се пече на около 150 °C в предварително загрята фурна до готовност.
Изваждайте периодично сочната печена пуйка и я поливайте с отделения сос.
Махнете фолиото около 15 минути преди да я извадите, за да хване лек загар.
Оставете месото да отпочине за около 2 часа преди да бъде поднесено.
Насладете се на тази сочна печена пуйка за Коледа с гарнитура по избор.
Добър апетит!