Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифли»Пухкави солени кифлички с шунка

Пухкави солени кифлички с шунка

Elena MatevaElena Mateva
Новак
121
Пухкави солени кифлички с шунка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Ако обичате да похапвате в следобедните часове нещо солено, заложете на пухкави солени кифлички"

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 600 г
  • мая - 1 пакетче
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 1 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 50 мл
  • за плънката
  • шунка - 150 г
  • кашкавал - 150 г
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • краве масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се раздробява в топлото мляко. Добавя се захарта и се оставя да се активира.

Брашното се изсипва в подходящ съд и се прави кладенче. Там се смесват олиото, солта, активираната мая, яйцето и белтъкът. Замесва се еластично тесто за кифлички.

Щом е готово, се намазва с малко олио, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 60 мин. След като времето изтече, се размесва леко и се разделя на топки. Направете толкова, колкото желаете да са големи кифличките.

Всяко топче се разточва в кръгла форма. Ако желаете, ги намажете с малко масло. Всяка разточена кръгла кора се разрязва внимателно на 8 - все едно режете пица.

Плънката за солените кифлички се прави от шунката и кашкавала, които се нарязват на ситно. Смесват се и се поръсват върху всяка от осемте кори.

Завиват се на кифличка от широкия край. Мажат се с жълтък, който предварително е разбит с малко вода.

Домашните кифлички се подреждат в тава с хартия за печене, леко намазнена. Пекат се за около половин час на 200 градуса.

Пухкавите солени кифлички с шунка може да поръсите със семена преди сервиране.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: