Начин на приготвяне
Маята се раздробява в топлото мляко. Добавя се захарта и се оставя да се активира.
Брашното се изсипва в подходящ съд и се прави кладенче. Там се смесват олиото, солта, активираната мая, яйцето и белтъкът. Замесва се еластично тесто за кифлички.
Щом е готово, се намазва с малко олио, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 60 мин. След като времето изтече, се размесва леко и се разделя на топки. Направете толкова, колкото желаете да са големи кифличките.
Всяко топче се разточва в кръгла форма. Ако желаете, ги намажете с малко масло. Всяка разточена кръгла кора се разрязва внимателно на 8 - все едно режете пица.
Плънката за солените кифлички се прави от шунката и кашкавала, които се нарязват на ситно. Смесват се и се поръсват върху всяка от осемте кори.
Завиват се на кифличка от широкия край. Мажат се с жълтък, който предварително е разбит с малко вода.
Домашните кифлички се подреждат в тава с хартия за печене, леко намазнена. Пекат се за около половин час на 200 градуса.
Пухкавите солени кифлички с шунка може да поръсите със семена преди сервиране.