Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифли»Солени кифлички със сирене

Солени кифлички със сирене

VeselinaVeselina
Новак
81k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
3
"Почивните дни ще бъдат още по-хубави ако започват със солени кифлички"

Необходими продукти

  • брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 125 мл
  • мая - 1/3 кубче
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • за намазване
  • олио - 1 ч.л. за намазване
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • пълнеж
  • сирене - 90 г
  • яйца - 1 бр. малко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята. Добавя се захарта и се разбърква добре.

В отделен съд се пресяват брашното и бакпулверът. Прави се кладенче, в което се изсипват яйцето, прясното мляко с маята и захарта, олиото и солта. Замества се тесто за кифлички.

Оставя се на топло да втаса за 40 минути, покрито с кърпа. Когато удвои обема си, се разделя на 10 равни топки.

Върху набрашнен плод се започва с оформянето на кифличките. Първо, всяка топка се разточва с точилка в елипсовидна форма.

В съд се подготвя плънката за кифличките. Счупва се яйцето, сиренето се натрошава и заедно се разбъркват добре.

С помощта на лъжица се слага от сместа в по-издължената част от тестото. В по-широката част се правят два разреза, чийто връх трябва да бъде към издължената част.

Кифличките се навиват от тясната в посока широката част. Редят се в тава с хартия за печене. Оставят се за 20 минути.

Смесват се жълтъка и олиото за намазване и с помощта на четка се мажат пухкавите солени кифлички.

Солените кифлички със сирене се пекат на 180 градуса до златист загар и готовност.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: