edin.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Лек солен пай с извара

Лек солен пай с извара

Лек солен пай с извара
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 4
22/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции8
"Този толкова апетитен солен пай ще ви засити както на закуска, така и на обяд или вечеря"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лек солен пай с извара за любителите на безмесните рецепти.

1. За тестото, брашното се смесва с бакпулвера и солта. Към тях се сипват зехтин, водата и белтъците- леко разбити.

Ако вашият зехтин е горчив, по- добре използвайте слънчогледово олио, за да не стане вкусът на блата много силен.

2. Замесете гладко тесто за пай. Ако е твърдо, добавете още вода, а ако е много меко- още брашно.

Разделете го на две части.

3. Едната част от тестото разточете и поставете в тавичка с откопчаващо се дъно. Издърпайте по краищата, така че да се образува борд, висок малко повече от един пръст.

4. Направете плънката, като намачкате изварата с яйцата, сол, магданоз, киселото мляко и листенцата на мащерката.

5. Сложете плънката във ваничката от тесто и заравнете.

6. От втората половина на тестото отделете мъничко, а останалото също разточете на тънка кора. Покрийте пая с нея и съединете ръбчетата по краищата с натиск на пръстите или с вилица.

Направете четири прореза във форма, желана от вас, за да диша паят с извара и да се изпече по- лесно.

От малкото отделено тесто направете някаква формичка, за да украсите.

По желание намажете с разбит жълтък.

7. Печете домашния солен пай на 180 градуса в предварително загрята фурна до златист загар- 30 минути.

Добър апетит с този лек пай с извара!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: