Edin.bg»Рецепти»Баница»Банички»Домашни дърпани вити банички

Домашни дърпани вити банички

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Домашни дърпани вити банички
Снимка: Мария Симова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Щом чуем, че в кухнята има домашни вити банички, веднага се пренасяме там"

Необходими продукти

  • брашно - 4 ч.ч.
  • сирене - 250 г за поръсване
  • вода - 500 мл топла
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 1 ч.ч. + 3 с.л.
  • за намазване
  • олио - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред в купа се пресява брашното. В друг съд се сипват олиото, оцета и малко топла вода. Разбъркват се добре. Постепенно към тях се прибавя брашното - чаша по чаша.

Междувременно бъркайте сместа. Ще започне да се образува тесто, което трябва да месите с ръце. Не спирайте, докато то престане да лепне и стане меко и еластично.

От готовото тесто за банички направете 12 равни топки. Оставете ги върху набрашнена повърхност и ги завийте с кърпа, за да си починат и втасат. Оставете половин час.

Междувременно натрошете сиренето и затоплете на слаб огън олиото. След изтичане на 30-те минути вземете тестените топки и ги омазнете в топлото олио. Оставете ги настрани за 5 минути.

Намазнете и плота, където ще оформяте баничките. Вземете една топка и я раздърпайте с ръце. Трябва да се получи тънък правоъгълник. Поръсете го с 2 с.л. от топлото олио, сложете от натрошеното сирене.

Листът навийте на руло, а после на охлювче. Сложете го в тавичка, в която предварително сте сложили хартия за печене. Повторете и с останалите топки.

Когато сте готови, разбийте яйцето и добавете олиото към него. С помощта на четка намажете витите банички. Печете за половин час в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Щом добият приятен червеникав загар, покрийте с алуминиево фолио тава и печете така до готовността им.

За да станат идеални домашните дърпани вити банички, трябва да положите старание при месенето и бъркането на съставките.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: