Начин на приготвяне
1. Тестото за пирожките се приготвя по стандартен начин, като първоначално маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко с щипка захар. Оставя се да шупне.
2. Брашното се пресява в купа и се смесва със солта. Прави се кладенче и в него се сипва леко разбитото яйце, киселото мляко и шупналата мая. Добавя се мекото масло (то може и да се разтопи) и се замесва гладко и еластично тесто. Поръсва се брашно по плота, за да не лепне.
3. Тестото се оставя да почине 30 минути до 1 час, покрито с чиста кърпа или се връща в купата и се завива със стреч фолио.
4. Докато втасва се приготвя плънката.
Каймата се омесва с всички други продукти, описани в рецептата. Ако ползвате цяло яйце и плънката стане по-рядка се сгъстява с повече галета.
5. От втасалото тесто се късат еднакви по големина парченца, оформят се на топка, която после се сплесква и разтегля с пръсти, или се разточва. При тези действия добре е ръцете и тестото или плота да се намазняват, за да не лепне. Поставя се от плънката и кръгчето се затваря във форма на мида с гребенчето нагоре. Хубаво се защипва.
6. Оформените пирожки се оставят леко да бухнат. Аз ги подреждам върху пласт хартия за печене, леко намазнен, за да не залепват, тъй като ги приготвям пържени впоследствие. Има вариант и да решите да ги изпечете, тогава си ги редите директно в тавата. В такъв случай е добре да бъдат намазани с разбито яйце, което може да заделите от плънката.
7. За варианта с пърженето, олиото се загрява на умерена степен и пирожките се пържат до златисто по- бавно, за да се сготви и плънката в тях. Ако все пак ви притеснява да не остане сурова (при мен това никога не се получава, но все пак) то може да си задушите леко каймата предварително, преди да ги напълните.
8. Готовите пирожки се изваждат върху кухненска хартия, която ще попие излишната мазнина.
Хапват се топли, за да се усети разкошната хрупкава коричка и меката, пухкава вътрешност.
Идеални за закуска с чаша айрян!
Добър апетит!
Съвет: Преди да изпържите пирожките е възможно да забележите, че някои от тях се отварят на места, затова непосредствено преди да сложите в загрятото олио, пак ги защипвате добре, за да не излиза плънката.
Също така ги слагайте да се пържат първо от страната, където тестото се съединява. По този начин със сигурност ще се запечатат добре.
Пирожките с кайма са чудни!