Начин на приготвяне
1. За тестото - 100 мл от млякото се затопля до телесна температура и в него се разтварят лъжица захар и маята. Разбърква се добре (няма нужда да се чака да шупва).
2. Двата вида брашно се пресяват и в средата им се прави кладенче, в което се сипва олиото, захарта, разтворена в останалото мляко, ванилията и сместа с маята.
Замесва се гладко тесто и се слага в голяма купа, покрито с фолио, така втасва около час.
3. През това време се приготвя кремът, който е стандартен домашен яйчен крем - обикновен и много вкусен.
За него се загрява млякото и захарта на умерен огън и когато течността е готова да заври се дръпа от огъня и наливат на струйка яйцата, разбити с брашното и ванилията. Връща се на котлона и кремчето се бърка и вари около 10 минути или докато се сгъсти достатъчно.
Оставя се да изстине, покрито със стреч фолио, прилепнало за повърхностния слой като кожа - така няма да хване коричка.
4. Бухналото тесто се премесва за 2-3 минути и се оставя да почине 5 минути да се отпусне.
Разделя се на 10 равни парченца и те се разточват на правоъгълници (не е нужно идеално правилни като форма).
Във всеки се слага около две лъжици от крема и се сгъват двата края по дължина, а после се навива откъм по-тясната част.
Готовите кифлички се подреждат в тава, покрита с хартия за печене на разстояние една от друга.
5. Кремките се намазват с вода и се оставят да втасат до удвояване на обема им. Желателно е и да са покрити с кърпа или фолио, но така че да имат пространство.
6. Фурната се загрява до 200 градуса. Кифлите с крем се намазват отново с вода и се пекат 15-18 минути или до хубав червеникав загар. След 7-та минута температурата се намалява до 180 градуса.
7. Готовите пухкави кремки се намазват с масло веднага след като се извадят от фурната.
Поръсват се с пудра захар, когато поизстинат.
Кремките с домашен крем са чудни!