edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на Тиган»Гъби шийтаке с ориз по китайски

Гъби шийтаке с ориз по китайски

Гъби шийтаке с ориз по китайски
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 4
25/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4
"Ако ви се хапва китайско, веднага ви предлагаме нещо много вкусно - ориз по китайски с гъби"

Необходими Продукти

  • ориз - 300 г дългозърнест
  • грах - 180 г
  • гъби шийтаке - 250 г
  • моркови - 150 г
  • лук - 150 г
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • джинджифил - 10 г
  • олио - 50 г + 2 с.л.
  • сусамово олио - 3 - 4 с.л.
  • соев сос - 6 - 7 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сварете ориза за 20 минути в подсолена вода. Съобразете се и с указанията на пакета за сорта, който използвате, за да остане ал денте, а не преварен.

Много е подходящо за тази рецепта с ориз и гъби, ако имате възможност да го приготвите и на пара.

2. Сварете и граха и смесете с готовия отцеден ориз.

3. Накълцайте на ситно чесъна, лука и моркова. Настържете при тях джинджифила и запържете в олиото за около 10 минутки на умерен до слаб огън.

4. В дълбок тиган уок сложете две лъжици олио и сотирайте почистените и нарязани на едро гъби шийтаке. Овкусете със соев сос и сусамово олио и сипете ориза с граха и запържените зеленчуци.

Разбъркайте с две големи лъжици.

5. Чукнете яйцата и бъркайте ястието, за да се сготвят и раздробят вътре. Ако успеете да ги направите да изглеждат като конци, ще бъде още по-автентично.

Има и друг вариант, който би ви спестил притеснението, че от бъркането оризът може да се разкашка или начупи. Той се състои в това да направите отделно яйцата в малко мазнина и при непрестанно бъркане и накрая да ги прибавите към ястието с ориз.

6. По желание доовкусете с още соев сос и поднесете китайското ястие.

Добър апетит с Гъби шийтаке с ориз по китайски!

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: