Начин на приготвяне
Брашното се пресява и в него се объркват солта и захарта.
Прави се кладенче и в него се поставят затоплените млека, маята, олиото и двете яйца без единия белтък, който се оставя за плънката със сиренето.
Замесва се меко тесто, което се оставя около 20 минути, просто да се отпусне.
Тестото се разточва на кора с дебелина 2-3 милиметра. Изрязват се кръгове с размер 8 сантиметра.
Върху всеки кръг се поставя плънка, която може да бъде сирене, размесено с отделения белтък, ябълков мармалад или в по-съвременен вариант - течен шоколад.
Краищата на кръговете се намазват с вода, за да се залепи тестото и да не изтече плънката.
Пирожките се пържат в маслена баня на умерен огън.
Изваждат се върху кухненска хартия, да се отцеди излишната мазнина.
Да ви е вкусно! Класическите пирожки от едно време са готови.