Начин на приготвяне
Най-напред разтваряме маята в топла вода, добавяйки захарта и малко брашно. Оставяме за кратко.
В друга купа пресяваме солна и брашното. В направено кладенче изсипваме сместа с маята. Замесва се меко тесто за хляб, което после се слага в набрашнена купа. Оставя се да втаса.
Щом тестото увеличи поне два пъти обема си, оформяме хубава кръгла форма, оставяме го в набрашнена и намазнена тавичка. Тестото трябва да втаса още веднъж.
Точно преди да сложим селския хляб да се пече, върху него се правят няколко разреза. Пече се за около 50 минути във фурна на 200 градуса, която предварително сме загрели и на чието дъно има съд с вода.
Ако не желаете селския хляб като от едно време да има хрупкава коричка, преди да го сложите във фурната го намажете с кисело мляко.
Добър апетит с този вкусен домашен хляб!