Edin.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Домашна торта с много шоколад

Домашна торта с много шоколад

Домашна торта с много шоколад
Снимка: Кристиан Александров
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"От домашната торта по-вкусна няма"

Необходими продукти

  • За блатовете
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • какао - 2 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ромова есенция - 2 капки
  • За крема
  • шоколад - 200 г
  • маскарпоне - 100 г
  • сметана - 100 г - сладкарска
  • захар - 2 с.л.
  • За глазурата
  • шоколад - 200 г
  • масло - 60 г
  • За украса
  • бонбони - 8 - 10 бр. шоколадови
  • шоколадови пръчици - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяме белтъците от жълтъците.

Разбиваме белтъците на сняг.

Жълтъците разбиваме със захарта на пухкав крем. След това добавяме какаото, ромовата есенция, солта и ванилията. Смесваме и добавяме на порции разбитите белтъци, като разбъркваме внимателно. Започваме да добавяме брашното смесено с бакпулвера и бъркаме с плавни движения до еднородна смес.

Изсипваме сместа в тавичка, покрита с хартия за печене и заравняваме.

Печем на 180 градуса около 20 минути.

Оставяме блата да се охлади напълно и го разрязваме на две.

За крема разтопяваме шоколада на водна баня и добавяме захарта и маскарпонето. Разбиваме сметаната и смесваме с шоколадовата смес.

Поставяме единия блат на подложка и намазваме с крема. Отгоре поставяме втория блат.

Разтопяваме шоколада за глазурата заедно с маслото. Оставяме леко да се охлади и намазваме домашната торта отгоре и отстрани. След това поръсваме тортата отстрани и по периферията с шоколадови пръчици. Украсяваме с шоколадови бонбони нашата шоколадова торта.

Прибираме домашната торта с много шоколад в хладилника да се стегне.

Сервираме на следващия ден.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: