Печено цяло парче месо на фурна по провансалски

02/06/2020
Приготвяне20 мин.
Готвене120 мин.
Общо140 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо106
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • свински врат - около 2 кг
  • провансалски билки - 1 с.л. /мащерка, майорана, розмарин, риган и босилек/
  • черен пипер - 1 с.л.
  • моркови - 3 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • хималайска сол с босилек - на вкус
  • зехтин
  • лук - 2 глави
  • манатарки - 150 г
  • бяло вино - 150 мл Шардоне
  • горчица - 1 ч.л.
  • мед - 1 с.л.
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цялото парче месо измийте и подсушете. С остър нож направете прорези в месото, като го шпиковате с резенчета чесън и морковчета, нарязани като клечици.

Овкусете с черния пипер, поръсете със сместа от провансалски билки и солта, полейте със зехтин и втрийте всичко това в месото, като го масажирате.

Оставете в хладилник за една нощ.

В глинен гювеч върху скара поставете маринованото месо. Около него подредете нарязани на едро моркови, лук и манатарките. Бялото вино, горчицата, меда и червения пипер смесете и полейте месото.

Поставете глинения съд в студена фурна и печете свинското около час и половина на 200 градуса, отхлупете капака и допечете месото до желания загар. Имайте предвид, че от меда прегаря бързо, но пък за сметка на това се получава чудна хрупкава коричка.

Охладете 15 минути изпеченото месо и нарежете на филии. Поднесете с картофено пюре или гарнитура по избор, сипете от морковчетата и гъбите. Полейте със ароматното сосче от печеното свинско.

Вкусно да ви е!

Печеното цяло парче месо на фурна по провансалски е готово.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар