Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хляб от различни брашна

Хляб от различни брашна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Хляб от различни брашна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"По възможност искаме да усещаме аромата на този хляб всеки ден вкъщи"

Необходими продукти

  • ръжено брашно - 60 г
  • овесено брашно - 60 г
  • бадемово брашно - 4 с.л. с връх
  • пълнозърнесто брашно - 60 г пшенично
  • бяло брашно - 200 г + за поръсване на плота
  • вода - 250 мл
  • мая - 18 г
  • зехтин - 15 г + за намазняване на ръцете
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята в леко затоплената вода с две-три лъжици от бялото брашно. Разбъркайте и оставете да шупне за около 10 минути.

2. Смесете в купа всички видове брашна със солта.

Направете кладенче и в него сипете шупналата мая и зехтина. Размесете с пръсти до обединяване на съставките и ако е нужно добавете още брашно или вода до постигане на средно меко тесто.

3. Прехвърлете на леко набрашнен плот и омесете до гладкост.

4. Оформете тестото на хлебче с форма предпочитана от вас, намажете със зехтин и оставете в намазнена тавичка, за да втаса до удвояване на обема си. Няма да бухне прекалено много, защото голяма част от използваните брашна не съдържат глутен. Но въпреки това текстурата му е много приятна.

5. Изпечете хляба в загрята на 190-200 градуса фурна за 35 минути или докато го почукате по коричката издаде звук на кухо.

Оставете да изстине върху решетка и нарежете на филийки.

Добър апетит! Хлябът от различни брашна е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: