edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Содени Питки»Лесна содена питка без месене

Лесна содена питка без месене

Лесна содена питка без месене
Снимка: Христинка Колева
1 / 2
29/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Едва ли има много хора, които биха могли да устоят на първо място на аромата, а след това и на вкуса на тази чудна содената питка"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 500 г
  • бакпулвер - 10 г
  • брашно - 500 г
  • сирене - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се поставят в купа и се разбъркват с телена бъркалка. Прибавят се захарта, олиото и киселото мляко.

Содата бикарбонат се смесва с оцета. След като спре да шупти се добавя към яйцата и млякото. Добавя се солта.

Брашното се пресява заедно с бакпулвера. Изсипва се към горната смес и се бърка с лъжица.

Накрая се добавя натрошеното сирене.

Тава с размер 26 см се постила с хартия за печене и се намазва с олио.

Тестото се разполага в тавата и се заглажда.

Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути.

Веднага след като се извади от фурната, содената питка се намазва с бучка краве масло.

Приятен апетит! Лесната содена питка без месене е готова.

Рейтинг

4
52
40
30
21
10
Дай твоята оценка: