Храната с название кускус е представител на зърнените изделия. В основата му са твърдата пшеница, просото или ечемикът. Тази тестена храна се състои от зрънца с големина около 1 милиметър, направени по специален начин от грис, тоест твърда пшеница, която е едро смляна, или пък от ечемик или просто, също едросмлени.
Смята се, че се появява за първи път при берберите между 11-ти и 13-век, а днес в Мароко е национално ястие. Този вид храна съдържа много полезни съставки-витамини, минерали, аминокиселини, растителни протеини, въглехидрати и други, приготвя се бързо и засища за дълго време.
Днес са познати различни видове кускус:
- Марокански - твърдите зърна от грис са 3 пъти по-големи от зърното от царевично брашно и се варят бързо
- Израелски - най-дребен, но се вари на пара, така че отнема повече време за готвене
- Ливански - по-голям от израелския, с размер на грахово зърно, готви се бавно и дълго
У нас е популярно като кускус макароненото изделие, или паста, във форма на дребни зърна, а истинският кускус е слабо познат.
Как се приготвя кускус
Има наистина безброи ястия с кускус, но преди това е необходимо да се свари. Сваряването става във вода или прясно мляко, в зависимост от рецептата, която се използва. За сваряването на 100 грама кускус са необходими 150 грама вода или мляко, макар че принципно се казва, че съотношението е нужно да бъде 1:1.
Количеството вода обаче е донякъде произволно, тъй като излишната вода може да се отцеди след сваряване на зърната. Най-често се препоръчва да се вари както макаронените изделия.
Времето за сваряване е 5-10 минути, тъй като зърната увират бързо. Все пак различните видове кускус дават разлика във времето за приготвяне и затова най-добре е зърната да се опитат.
Сварените вече зърна може да бъдат основна част или гарнитура към закуската, обяда или вечерята.
Вкусни идеи с кускус

Кускус за закуска
Най-често кускусът у нас се предлага за закуска. Класиката е кускус с масло и сирене, но други възможности са:
- кускус с тахан и орехи
- кускус с ябълки, канела и извара
- запържен кускус със сирене за закуска и много други.
Кускус за обяд и вечеря
Рецептите с кускус, които може да се предложат на обяд или за вечеря са многобройни и задоволяват всеки вкус. Сварените топчета грис може да се сготвят по еврейски -
- със зеленчуци/чушки, моркови, лук и чесън/
- с пиле и зеленчуци, с гъби, с чери домати и сварен нахут
- със зехтин, домати, краставици и маслини - по гръцки
- с ролца от раци
- с пиле и калмари
- пълнени тиквички с кускус
- патладжани, чушки или домати с кускус и подправки
- да се сготви кускус със спанак
- с кюфтенца както е в мароканската кухня
- различни видове супи
- със заквасена сметана, домати и яйца на фурна, както и още много други апетитни предложения с участието на кускуса.
Гарнитури с кускус

Основна роля е отредена на кускуса като гарнитура. Той прави чудесна компания на:
- агнешкото месо, задушено с червено вино и зеленчуци
- печената ципура на фурна с лимонов сок
- пържолите от различни видове месо
- вегетарианските шишчета
- пържените меса и риба
- печени миди и други морски дарове
Десерти и салати с кускус
Десертите и салатите с кускус се правят сладки или солени, като кускусът се комбинира с продуктите, с които се правят основните блюда или закуската, но кускусът се подслажда или овкусява според другите съставки. Комбинациите и идеите с кускус са безбройни, тъй като неутралният вкус на кускуса се комбинира както със солено и кисело, така и със захар и други подсладители.
Ако и вие сте настроени за вкусни експерименти в кухнята, смело пригответе телешка мусака с кускус и турско табуле с кускус.
Вижте също и с какво да замените кускус в рецептите.