Edin.bg»Статии»Вкусно»Какво да сготвим с кускус?

Какво да сготвим с кускус?

Идеи с кускус

Храната с название кускус е представител на зърнените изделия. В основата му са твърдата пшеница, просото или ечемикът. Тази тестена храна се състои от зрънца с големина около 1 милиметър, направени по специален начин от грис, тоест твърда пшеница, която е едро смляна, или пък от ечемик или просто, също едросмлени.

Смята се, че се появява за първи път при берберите между 11-ти и 13-век, а днес в Мароко е национално ястие. Този вид храна съдържа много полезни съставки-витамини, минерали, аминокиселини, растителни протеини, въглехидрати и други, приготвя се бързо и засища за дълго време.

Днес са познати различни видове кускус:

- Марокански - твърдите зърна от грис са 3 пъти по-големи от зърното от царевично брашно и се варят бързо

- Израелски - най-дребен, но се вари на пара, така че отнема повече време за готвене

- Ливански - по-голям от израелския, с размер на грахово зърно, готви се бавно и дълго

У нас е популярно като кускус макароненото изделие, или паста, във форма на дребни зърна, а истинският кускус е слабо познат.

Как се приготвя кускус

Има наистина безброи ястия с кускус, но преди това е необходимо да се свари. Сваряването става във вода или прясно мляко, в зависимост от рецептата, която се използва. За сваряването на 100 грама кускус са необходими 150 грама вода или мляко, макар че принципно се казва, че съотношението е нужно да бъде 1:1.

Количеството вода обаче е донякъде произволно, тъй като излишната вода може да се отцеди след сваряване на зърната. Най-често се препоръчва да се вари както макаронените изделия.

Времето за сваряване е 5-10 минути, тъй като зърната увират бързо. Все пак различните видове кускус дават разлика във времето за приготвяне и затова най-добре е зърната да се опитат.

Сварените вече зърна може да бъдат основна част или гарнитура към закуската, обяда или вечерята.

Вкусни идеи с кускус

Кускус с пилешко

Кускус за закуска

Най-често кускусът у нас се предлага за закуска. Класиката е кускус с масло и сирене, но други възможности са:

- кускус с мляко и мед

- кускус с тахан и орехи

- кускус с ябълки, канела и извара

- запържен кускус със сирене за закуска и много други.

Кускус за обяд и вечеря

Рецептите с кускус, които може да се предложат на обяд или за вечеря са многобройни и задоволяват всеки вкус. Сварените топчета грис може да се сготвят по еврейски -

- със зеленчуци/чушки, моркови, лук и чесън/

- с пиле и зеленчуци, с гъби, с чери домати и сварен нахут

- със зехтин, домати, краставици и маслини - по гръцки

- с ролца от раци

- с пиле и калмари

- кускус с моцарела и домати

- пълнени тиквички с кускус

- кускус с маслини

- патладжани, чушки или домати с кускус и подправки

- да се сготви кускус със спанак

- с кюфтенца както е в мароканската кухня

- различни видове супи

- със заквасена сметана, домати и яйца на фурна, както и още много други апетитни предложения с участието на кускуса.

Гарнитури с кускус

Гарнитура от кускус

Основна роля е отредена на кускуса като гарнитура. Той прави чудесна компания на:

- агнешкото месо, задушено с червено вино и зеленчуци

- печената ципура на фурна с лимонов сок

- пържолите от различни видове месо

- вегетарианските шишчета

- пържените меса и риба

- печени миди и други морски дарове

Десерти и салати с кускус

Десертите и салатите с кускус се правят сладки или солени, като кускусът се комбинира с продуктите, с които се правят основните блюда или закуската, но кускусът се подслажда или овкусява според другите съставки. Комбинациите и идеите с кускус са безбройни, тъй като неутралният вкус на кускуса се комбинира както със солено и кисело, така и със захар и други подсладители.

Ако и вие сте настроени за вкусни експерименти в кухнята, смело пригответе телешка мусака с кускус и турско табуле с кускус.

Вижте също и с какво да замените кускус в рецептите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest