Edin.bg»Статии»Вкусно»Технология на приготвяне на сорбе

Технология на приготвяне на сорбе

Технология на приготвяне на сорбе
Снимка: Христинка Колева

От Средния Изток в Европа е дошъл един плодов десерт, който е много разхлаждащ в летните жеги - това е сорбето. Представлява студена безалкохолна напитка на базата на плодове в своя първообраз, който в Турция се нарича шербет.

В сегашния си вариант е леден десерт, защото французите започнали да замразяват основата и да я поднасят като многоцветен плодов сладолед.

Разлики между сорбе и шербет

Сорбетат се отнася към европейската кухня, а шербетът към източната. Към източните варианти се добавят млечни компоненти и той има кремообразен вкус. Слагат се мляко, сметана, мътеница, кисело мляко. Това променя не само вкуса, но и консистенцията на лакомството, което наподобява кремообразен фъдж с ядки или други компоненти.

Калории и хранителна стойност на сорбето

Сорбетът е сладост без наличие на глутен, не съдейства за повишаване на теглото (ако не е приготвено с много захарен сироп), в същото време е от полза за тялото. Това е нискокалоричен десерт с щедро количество витамини, микро- и макроелементи. Той зарежда с енергия, дава глюкоза на тялото и засища глада. Не съдържа мазнини, с малко протеини е и много въглехидрати.

Домашно сорбе

Домашният вариант на сорбе съдържа само естествени съставки: различни плодове, горски плодове, плодови сокове. Може да се направи на базата само на един продукт или на комбинацията от няколко.

Има и алкохолни версии от него, където се добавя вино, шампанско, калвадос, ракия или друг алкохол.

Технология на приготвяне на перфектното сорбе

Технология на приготвяне на сорбе

- Сварява се захарен сироп и се охлажда;

- Прави се пюре от горски или други плодове;

- Комбинират се пюрето и сиропът;

- Десертът се слага във фризера;

- Разбърква се на всеки 30 минути, за да се избегне образуването на големи кристали.

Рецепта за лимоново сорбе

Необходими продукти:

- 3 лимона

- 0.5 л зелен чай

- 300 г захар

- Мента на вкус

Начин на приготвяне:

Сокът от лимоните се изстисква, добавя се захарта и се поставя да къкри на котлона за 5 минути. Запарва се зеленият чай. Съставките се смесват и се поставят във фризера, като на всеки 30 минути се разбъркват. След 5-6 часа лимоновият десерт е готов. Гарнира се с мента. Съдържа 105 килокалории на всеки 100 грама ледена свежест.

Вижте още: Летните плодове с най-много антиоксиданти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest