edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Как организмът ни да продуцира повече мелатонин

Как организмът ни да продуцира повече мелатонин

продуциране на повече мелатонин

Мелатонин се открива в най-ранните форми на живот, както и във всички организми. В това число са бактериите, водораслите, гъбичките, растенията, животните, както и хората.

Не може да се твърди, че мелатонинът е изцяло хормон поради прякото му действие върху свободните радикали, а този процес не се контролира от рецепторите. Най-вероятно първо се появява като антиоксидант, а после еволюира във витамин.

В многоклетъчните организми мелатонинът добива хормонални свойства. При хората се счита за хормон, произвеждан от епифизата в мозъка. Той се синтезира от аминокиселина, това е триптофанът, а после се освобождава в кръвта.

Мелатонинът контролира съня. Биологичният ни часовник влияе върху количеството мелатонин, но и обратното е вярно. Нивата на мелатонина се увеличават вечер и остават високи в онези часове, когато е тъмно.

Този хормон е свързан и със здравето на очите, той го насърчава и подкрепя. Освен това има решаващо значение за запазване на възпалителния отговор на организма. Той защитава и митохондриите в клетките и е потенциално средство срещу вирусни инфекции.

Нивата на хормона обаче може да се нарушат. Основна причина за това обикновено е процесът на стареене. Дигиталната ера, в която живеем, също има съществен принос, защото изкуствената светлина лъже тялото, че все още е светло и епифизата не изпраща сигнал, че е време за сън. Други фактори са стресът, работата на смени, часовата разлика при пътуване, кафето, липсата на магнезий и други.

мелатонин

Мелатонинът е нужен на тялото да почива, но при липсата му се преминава към добавките. Като добавка мелатонинът не е напълно безвреден и трябва да се избягва от хора в депресия, епилептици, болни с високо или ниско кръвно налягане деца, бременни и кърмещи жени.

Има естествени начини за стимулиране производството на мелатонин. Това са храните. При необходимост от заселване производството на хормона съветът е да се ядат повече оризови култури, череши, киви, домати, ананас, банани и тропически плодове.

Друг естествен начин за увеличаване на притока на мелатонин е приемът на слънчева светлина през деня и ограничаването на синята светлина вечер и през нощта. Става въпрос за екраните на телевизионни приемници, компютри и друга техника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати