edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Четири признака, че не приемаш достатъчно протеини

Четири признака, че не приемаш достатъчно протеини

Липса на протеини

Източниците на протеини са неизменна част от здравословното хранене. Изследванията показват, че високопротеиновата диета помага за поддържане на теглото. Освен това допринася за поддържането на силни мускули. Но какво, ако менюто ви е бедно на протеини?

Когато имате някакъв дефицит, тялото ви изпраща различни сигнали, за да стане ясно, че трябва да промените храненето си.

Всички клетки в тялото ни се нуждаят от протеини. Те играят роля в нашата имунна система и помагат на тялото да транспортира вещества между клетките. Ако не водите активен начин на живот, имате нужда от поне 0.8 грама протеин на килограм телесно тегло.

Ако тежите 70 килограма например, имате нужда от 56 грама протеин на ден. Когато спортувате редовно и интензивно, се препоръчват 1.2 до 1.5 грама протеин на килограм телесно тегло.

Бременните жени, децата, вегетарианците и веганите също трябва да приемат повече от 1 грам протеин на килограм телесно тегло.

Липсата на протеин прави тялото ви по-малко способно да се възстанови след травми.

Ето 4 признака, че не приемате достатъчно протеини:

1. Колебания в кръвната ви захар

Четири признака, че не приемаш достатъчно протеини

Напоследък ви се хапват повече сладки и мазни храни? Тогава може да имате недостиг на протеини. Протеинът поддържа нивото на кръвната ви захар стабилно и гарантира, че се чувствате сити дълго време. Когато нивото на кръвната ви захар е нестабилно, е по-вероятно да пожелаете сладкиши и нездравословни храни. Освен това нивото на енергията ви може да падне рязко, ставате раздразнителни и трудно да се справяте със стресови ситуации.

2. Скованост и болки в мускулите

Както бе споменато, протеините са важни за нашите кости и мускули. Ако диетата ви е бедна на протеини, може да страдате от болки в ставите и/или мускулни болки. Протеинът също играе важна роля във функционирането на ставите. Той е важен за смазването на тези части на тялото ни.

3. Проблеми с концентрацията

Нашият мозък също се възползва от богатата на протеин храна. Това хранително вещество осигурява производството на норадреналин и допамин, два хормона, които гарантират, че сте нащрек и сте фокусирани. Ако обаче не приемате достатъчно протеини, може да имате проблеми с паметта и концентрацията, както и по-често да изпадате в депресия.

Липса на достатъчно протеини

4. Проблеми с кожата, косата и ноктите

Когато в храната ви няма достатъчно протеини, ноктите ви се рушат по-бързо. Също така може косата ви да изгуби блясъка си и да стане слаба. В дългосрочен план дефицитът на протеини също може да причини загуба на коса, пише нидерландският сайт Dokter. Липсата на протеин също може да е причина за по-бавно зарастване на рани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати