Традиционните ястия на белгийската кухня

Традиционните ястия на белгийската кухня

Традиционната белгийска кухня е усвоила най-добрите традиции на съседните страни: Франция, Германия и Холандия. Можем условно да я разделим на северна, където на почит са морските дарове и зеленчуците, и на южна, която е повече насочена към месните ястия.

Разбира се, както всяка една, така и белгийската кухня си има своите отличителни кулинарни шедьоври, които са се превърнали в национално богатство на тази красива страна. Ето кои са някои от традиционните ястия на белгийската кухня.

Салата от зелен фасул

Нашето запознанство с националните белгийски ястия започва с тази вкусна и много питателна салата от зелен фасул. Освен него в нея се добавят също така картофи, бекон, лук и магданоз за украса, като блюдото се овкусява с винен оцет, черен пипер, сол и индийско орехче.

Ватерзой

Основна съставка на ястието е рибата, но може да се използва и пилешко месо. Към него се добавят картофи, ряпа, корен от целина и праз. Всички зеленчуци се варят отделно от месото и бульона, като се добавят към него в края на готвенето. Белгийската традиционна гозба се овкусява с магданоз, дафинов лист, градински чай и мащерка. Преди сервиране в ястието се добавят разбитите жълтъци и сметаната, като кулинарното творение се сервира горещо с бял хляб или франзела.

Фламандски гулаш

Белгийска кухня
Снимка: Йорданка Ковачева

Една от визитните картички на Белгия е вкусният фламандски гулаш, като тайната му се крие в използването на специална бира при готвенето (Trappist). Тя се произвежда само в 8 пивоварни, като едната е в Австрия, другата в Холандия, а всички останали 6 се намира в красивата Белгия. Това ястие съчетава в в себе си нежния вкус на говеждото, което се задушава в бирата с малко моркови и нарязан лук. Овкусява се с различни подправки, за да добие своя нежен вкус. Сервира се с черен хляб.

Миди с лимонов сок и лук

В белгийската кухня са на особена почит морските дарове, като това ястие е доказателство за това. Moules parquees - това са пресни миди, които се сервират с лимонов сок и лук. В белгийската кухня има и много други вариации за приготвянето на миди: в бяло вино, с бирен сос, в собствен сок - с една дума, тук те са много обичани!

Заек а-ла Гезе

Както вече и сами може би забелязахте, в белгийската кухня се използват много месото и рибата. Именно затова следващото ни предложение от традиционната кухня е сочният заек а ла Гезе. Тайната му се крие в това, че месото се маринова цял ден в Gueuze, което е специален сорт бира. Вариантите са приготвянето на Lapin à la Gueuze са доста различни, като например често се прави със сладък сос или пък със сини сливи. Ако решите да посетите страната, тогава задължително трябва да опитате това блюдо.

Будин Блан

Ако обичате колбасите с нежен и деликатен вкус, тогава този със сигурност ще ви хареса. Може да се приготви, както на скара, така и да се изпържи, като се сервира с гарнитура пюре или пържени картофи. Безспорно това блюдо е много обичано от белгийците, като се съчетава идеално със студената бира.

Брюкселска гъбена супа

Гъбената супа е традиционна за белгийската кухня

В Белгия на особен почит са супите, които те просто обожават. Тайната на тази е в начина на приготвяне на гъбите, които се смилат в месомелачка, а след това добре се задушават с малко масло и дребно нарязан лук. Не по-малко важно е добавянето на варените яйца, сметаната и брашното към бульона, за да се сгъсти. Супата се подправя със сол, черен пипер, ситно нарязани билки и се сервира с ръжен хляб.

Стоемп

Това изкушение е едно от доказателствата, че белгийската кухня може да удиви дори почитателите на гурме кухнята с невероятния си вкус и апетитни шедьоври. Stoemp е пюре, което се прави от картофи, лук, зеле, ряпа, бекон и сметана, като именно заради зеленчуците в него то има малко по-груба текстура.

Спекулас

Любителите на сладкото могат да се поглезят с традиционните хрупкави бисквити, които са един от символите на страната. Тайната им се крие във формата. Най-често на тях се изобразява мелница, кон или пък кораб, а също така и Свети Никола, тъй като за първи път те са били приготвени за деня на този светец.

Белгийски вафли

Ако се чудите, какво да опитате в Белгия от традиционните десерти, не се колебайте и изберете техните невероятно вкусни вафли. Славата им отдавна се е разпространила далеч извън границите на страната, като днес те, без преувеличение, се считат за най-добрите в света. Традиционно се ядат с бита сметана, горещ шоколад и плодове.

Разбира се, с тези 10 ястия далеч не можем да изчерпаме специалитетите на белгийската кухня, която е много разнообразна и вкусна. Страната е известна по цял свят и със своя вкусен белгийски сладолед, легендарни пралини, нежен шоколад, пикантни сирена и разбира се - уникалните бири. Така че определено има какво да опитате и за какво да говорите с вдъхновение след пътуването си. Приятен апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати