Най-популярните по света японски специалитети

Най-популярните по света японски специалитети

Преди да изброим кои са най-популярните японски специалитети по света, ще ви споделим нещо много важно. За разлика от типично западноевропейската кухня, която се характеризира с припознаването на 4 вкуса като горчиво, кисело, солено и сладко, японците имат и 5-ти вкус, познат като Умами, който може да бъде определен като пикантен. Най-често се постига чрез добавяне на мононатриев глутамат към ястията.

Сега, нека се насладим на най-популярните ястия от японската кухня.

Суши

Може би най-разпространената храна от японската кухня по света. Ако до скоро сме се чудили как е възможно японците да консумират сурова риба, то вече повечето хора са се научили да си приготвят суши у дома. За по-сигурно с пушена сьомга, разбира се.

Сашими

Това са ястията, приготвени от сурова риба и сервирани в отделна чинийка, към които винаги се поднася уасаби (паста от хрян) и соев сос.

Темпура

Темпурата е част от японската кухня

Като ястие темпурата се състои от панирани зеленчуци, към които са прибавени скариди. Интересното е, че макар темпура да е емблематично за японците ястие, то всъщност е изобретение на португалските мисионери.

Фугу

Японците обичат всякакъв вид риба и морски дарове, като са известни по света и с факта, че са открили кулинарни техники за консумация дори на медузи. Но от рибите безспорно са най-популярни с приготвянето на рибата Фугу, позната и като риба-балон. Тя е толкова отровна, че би могла да причини мигновена смърт, но си е истински японски кулинарен шедьовър. За да може да бъде годна за консумация обаче, е необходимо специално обучение от страна на майстор-готвачите, които получават документ за това.

Ширу

Японските супи, известни като Ширу, никак не са за подценяване. Те винаги се сервират горещи и в никакъв случай не се притеснявайте да сърбате, докато се храните. В Япония сърбането не е признак на лоши маниери и дори би означавало, че супата всъщност ви е харесала.

Ястия от соя

От соя се приготвят разнообразни японски ястия, а и тя се явява чудесен източник на протеини. Това го споделяме във връзка с факта, че консумацията на месо от четирикраки животни е била доста дълго забранена в Япония, а протеините са си важен източник на енергия. Най-популярните по света японски продукти от соя са Тофу, Нато и Мисо, от които се приготвят както салати, предястия и основни ястия, така и десерти.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати