Edin.bg»Съвети»Как се прави кисело зеле с морска сол?

Как се прави кисело зеле с морска сол?

JuliyaJuliya
Новак
5593
Как се прави кисело зеле с морска сол?

За да направите кисело зеле с морска сол, най-напред избирайте пресни, здрави, добре развити, плътни, ненаранени или пукнати зелки.

Не бива да се използват запарени, загнили или плесенясали глави на зелето.

Почистете добре зелките, издълбайте конусовидни дупки в кочана на всяка зелка и сложете в тях по 2-3 с.л. морска сол.

Наредете всички зелчици възможно най-плътно в бидона с кочаните нагоре, за да не се изсипва солта. Между тях добавете нарязаното на половинки, четвъртинки и осминки зеле.

За подправка добавете 50 г корен от хрян (на 10 кг зеле), нарязан на парчета и начупен на парчета кочан царевица.

За заливането на зелето пригответе саламура от морска сол и вода, в която солта е съотношение 20-40 г на литър вода (точното количество зависи от вкусовите ви предпочитания). 

Ако използвате едрата морска сол за киселото зеле, тя трябва да бъде много добре разтворена и след това да се прецеди през цедка.

Залейте зелките със саламурата, докато ги покрие, притиснете зелето с тежък предмет или с кръстачка.

След три дена зелето се претаква няколко пъти през първата седмица, след това през ден в продължение на две седмици, а след това до приключване на ферментацията, 1-2 пъти седмично, за да се запази за по-дълго.

Когато сте направили киселото зеле с морска сол, след това може да го използвате за направата на зелеви сарми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати