Edin.bg»Съвети»Какво съдържа лукът

Какво съдържа лукът

EvgeniaEvgenia
Новак
138
Какво съдържа лукът

Лукът не само осигурява пикантен вкус на ястията, в които се ползва, но също така осигурява важни хранителни вещества и благоприятни за здравето фитохимикали. 

Този зеленчук е с високо съдържание на витамин С и е добър източник на диетични фибри и фолиева киселина.

Той също така съдържа калций, желязо и има високо съдържание на протеин.

Лукът съдържа кверцетин, флавоноид (една категория, антиоксидантни съединения).

Също така съдържа органосерни съединения, които осигуряват уникални ползи за здравето. Тези химикали придават на лука силната миризма и вкус (и ви карат да се просълзявате).

Антиоксидантите са съединения, които помагат за забавяне на оксидативното увреждане на клетките и тъканите на тялото. Проучванията показват, че кверцетинът помага за елиминирането на свободните радикали в тялото.

Една средно голяма глава лук съдържа:

Калории: 44;

Мазнини: 0 g;

Натрий: 4,4 mg;

Въглехидрати : 10.3 g;

Фибри: 1.9 g;

Захари: 4.7 g;

Протеин: 1.2 g;

Калий: 161 mg;

Витамин C: 8,1 mg;

Фолиева киселина: 20,9 mcg;

Манган: 0,1 mg;

Витамин B6: 0,1 mg.

Вижте още: Защо да добавим повече лук към вашата диета?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати