Edin.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Оризов накип с шато

Оризов накип с шато

Мариана В.Мариана В.
Новак
306
Оризов накип с шато
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 3 ч.ч.
  • захар - 6 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • жълтъци - 4 бр.
  • лимони - 1/2 кора, настъргана
  • белтъци - 4 бр.
  • стафиди - 1 в.ч.
  • за шатото
  • вино - 1/2 ч.ч. бяло
  • яйца - 2 + 1 жълтък
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • коняк - 1 ч.ч.
  • захар - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистеният ориз се залива с прясното мляко и захарта и се вари на тих огън до готовност. Отделно разбиваме маслото с 4 жълтъка и лимоновата кора, която е настъргана на много ситно. Прибавяме към тях стафидите и белтъците, разбити на сняг.

Получената смес внимателно се разбърква със сварения ориз, прехвърля се в намаслен съд и се пече до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Когато оризовият накип е готов, се залива с шато, което сме приготвили предварително. То се прави, като в тендежра се сипва виното, яйцата и жълтъкът, предварително разбити.

Добавя се лимоновият сок, конякът и захарта.

Продуктите се загряват на тих огън, докато се запени сместа.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: