Начин на приготвяне
Измийте добре карфиола. Нарежете го на розички, за да се свари по-лесно.
Поставете розичките карфиол в тенджера с подсолена вода. Варете около 8-10 минути, докато омекнат добре. Трябва да се пробождат лесно с вилица, но да не се преварят, за да не се разкашкат. Изцедете водата и оставете карфиола малко да изстине.
След като е сварен, прехвърлете карфиола в блендер или използвайте ръчен пасатор. Можете и да го намачкате с преса за картофи, ако предпочитате по-груба текстура. Добавете маслото и млякото на части, докато получите гладка и кремообразна смес. Ако искате по-лек вкус, можете да добавите малко повече мляко.
Посолете и поръсете черен пипер според вашия вкус.
За по-наситен вкус може да добавите настъргано сирене, нарязан на много ситно пресен чесън и щипка индийско орехче.
Гарнирайте пюрето от карфиол с пресен магданоз или копър. Поднесете като гарнитура към печено месо, риба или зеленчукови ястия.
Вижте също тези съвети при готвенето на карфиол и разберете как да си направите пица с блат от карфиол или любимата запеканка с карфиол.