Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Лятна яхния с тиквички и ориз

Лятна яхния с тиквички и ориз

Лятна яхния с тиквички и ориз
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Ей такива летни яхнийки обичаме - леки, вкусни и лесни за приготвяне"

Необходими продукти

  • тиквички - 1 брой
  • лук - 1 глава
  • домати - 2 броя
  • чушки - 1 зелена
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • ориз - 3/4 ч.ч.
  • черен пипер
  • чорбаджийски чушки - 5 червени
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • магданоз
  • риган
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте олиото в тенджера и запържете за кратко наситнения лук, чушката и тиквичката на едри кубчета.

Когато сменят цвета си, сипете вътре измития ориз. Разбърквайте за няколко минути, докато зрънцата станат стъклени. Прибавете настърганите домати и червения пипер.

Разбъркайте и сипете 3 чаши вода. Посолете и овкусете с риган, черен пипер и сол. Накрая добавете целите чорбаджийски чушки (ако са по-големи, ги нарежете на едро).

Гответе яхнията на умерен котлон, като от време на време разбърквате. След 20-тина минути трябва да е готова, но ако оризът е твърд, долейте още малко вода и варете до пълно сваряване.

Поръсете с пресен магданоз и сервирайте.

Лятната яхния с тиквички и ориз е готова.

Ако имате още тиквички и се чудите какво да ги правите, пригответе си един страхотен ориз с тиквички или тези вкусни тиквички по гръцки.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: