Начин на приготвяне
Ябълките трябва да са предварително обелени и рендосани на едро ренде. Поставят се в дълбока тенджера.
Върху тях се насипва захарта и водата.
Слагаме на котлона, за да ври на средна температура.
Щом захарта се разтопи, намаляваме температурата и оставяме да ври 30 мин. на по-слаб огън.
Започва да се образува гъсто сиропче, а парченцата ябълки променят цвета си.
Времето за приготвяне на сладкото варира от сорта на плодовете и това колко узрели са.
Варим до омекване на плодовете и сгъстяване на сместа.
Готовото ябълково сладко, го разпределяме в сухи и чисти бурканчета, докато е топло.
Затваряме с капачките и обръщаме бурканите надолу.
Нека постоят така, докато изстинат и след това ги съхранявайте на хладно и тъмно място.
Готовото сладко от белени ябълки може да се ползва за щрудели или за гарниране на мамините бухтички.
Коментари