Начин на приготвяне
Измитата леща може по желание да се накисне за половин час, след което да се свари до готовност. Тази се свари за половин час.
Междувременно лукът се реже на четвъртинки.
В дълбок тиган се загрява олиото и се слага лукът.
Поръсва се със сол и се разбърква.
Готвим така, докато омекне, като подправяме още със захарта, 1 с.л. оцет и малко вода. Държим на огъня още пет минути.
Щом лещата е сварена, я прецеждаме от водата и я прехвърляме в тигана при лука. Добавяме доматите от консерва, 1 с.л. оцет, сол, черен пипер и готвим още 2-3 минути.
Към лещената гозба прибавяме още скълцаните магданоз и зелен лук. Готвим още 2-3 минути и отстраняваме от огъня.
Тази вкусна и сполучлива леща на тиган трябва да се опита непременно. Поднесете я с къшей хляб.