Начин на приготвяне
Накисваме боба във вода за една нощ и след това го слагаме в тенджера на котлона да ври. Щом започне да къкри и да се образува пяна, сменяме водата и слагаме боба в гювеч или гърне.
Прибавяме слънчогледово олио, надребнени гъби, червен пипер, сол и чубрица. Варим боба за около 90 мин. или докато омекне.
Междувременно надребняваме останалите продукти за нашето ястие - домат, лука, чушките, морков, целина. Всичко това слагаме при боба в гювеча.
Разбъркваме и оставяме бобената гозба да къкри, докато продуктите омекнат добре. Към края слагаме скълцаните джоджен и магданоз. Добавяме още сол и червен пипер, ако е нужно.
Фасул с манатарки в гювеч е вкусно постно предложение. Ако обичате да приготвяте постен бобец, ще ви допадне и този вариант.