Начин на приготвяне
Измийте леко под течаща вода рибните филета, добре почистени от кости. Подсушете ги с кухненска хартия като внимателно почивате влагата от тях.
Поръсете със сока на четвърт лимон и посолете. Оставете да престоят не повече от 15 минути.
През това време накълцайте на много ситно чесъна и магданоза. Включете и плочата да се загрява на по-силен огън, но не съвсем на максималния.
Подсушете отново филетата от пъстърва.
Ръснете малко зехтин върху плочата и го разпределете по повърхността, където ще положите пъстървата. Поръсете и със сол.
Сложете пъстървата с кожата надолу и печете, докато стане златиста. Тогава обърнете внимателно и печете и от другата страна за по-кратко време - до лек загар. Готова е буквално за по-малко от 5 минути, освен ако филетата не са много големи и дебели.
Извадете в чиния и покрийте рибата на плоча със смес от чесън, магданоз и зехтин.
Поднесете веднага, за да се насладите максимално на топлата и крехка пъстърва на плоча с чаша студено бяло вино.
Добър апетит!