Начин на приготвяне
Пъстървата се почиства и измива много добре. Посолява се и се оставя за няколко минути в гевгир, за да се отцеди излишната вода.
Върху кожата на рибата се правят разрези по диагонал, в които се слагат по резен лимон, чесън, сол и черен пипер. Коремчетата на пъстървите се овкусяват със зехтин, сол, черен пипер и сок от лимон.
Подготвя се тава, намазнена със зехтин. Поставят се рибите, до тях целите глави чесън (с отстранени външни листа), картофите, обелени и нарязани на филийки, чери домати. Между отделните филийки се поставят другите нарязани скилидки чесън.
Овкусява се и се полива струя зехтин.
Рибата с картофи се покрива с фолио и се пече на 180 градуса с вентилатор за около 25 мин.
Когато времето измине, тавата с вкусната печена пъстърва се вади, отвива се, сипва се бирата и се връща за допълнителни 15 мин.
Печената риба трябва да се сдобие със златиста коричка, тогава е готова.
Добър апетит с това вкусно предложение за пъстърва с картофи и доматчета на фурна!