Edin.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Пъстърва с картофи и доматчета на фурна

Пъстърва с картофи и доматчета на фурна

ЗориЗори
Новак
15515k
Пъстърва с картофи и доматчета на фурна
Снимка: Зори
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2
"Обожаваме вкуса на пъстървата с картофи и доматчета на фурна - и на вас ще ви се услади от първа хапка, сигурни сме"

Необходими продукти

  • пъстърва - 2 бр. по 400 г
  • чери домати - 1 пълна шепа
  • картофи - 2 бр. средни
  • лимони - 1 бр.
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • бира - 150 мл
  • чесън - 2 глави + 3 - 4 скилидки
  • зехтин - 7 - 8 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пъстървата се почиства и измива много добре. Посолява се и се оставя за няколко минути в гевгир, за да се отцеди излишната вода.

Върху кожата на рибата се правят разрези по диагонал, в които се слагат по резен лимон, чесън, сол и черен пипер. Коремчетата на пъстървите се овкусяват със зехтин, сол, черен пипер и сок от лимон.

Подготвя се тава, намазнена със зехтин. Поставят се рибите, до тях целите глави чесън (с отстранени външни листа), картофите, обелени и нарязани на филийки, чери домати. Между отделните филийки се поставят другите нарязани скилидки чесън.

Овкусява се и се полива струя зехтин.

Рибата с картофи се покрива с фолио и се пече на 180 градуса с вентилатор за около 25 мин.

Когато времето измине, тавата с вкусната печена пъстърва се вади, отвива се, сипва се бирата и се връща за допълнителни 15 мин.

Печената риба трябва да се сдобие със златиста коричка, тогава е готова.

Добър апетит с това вкусно предложение за пъстърва с картофи и доматчета на фурна!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: