Edin.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Пъстърва на плоча

Пъстърва на плоча

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Пъстърва на плоча
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
10 мин.
Порции
2
"Поднесете веднага крехката пъстърва на плоча, за да се насладите максимално на топлата и крехка риба с чаша студено бяло вино. Добър апетит!"

Необходими продукти

  • пъстърва - 2 почистени филета с кожа
  • лимон - 1/4 бр.
  • магданоз - 3 стръка
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте леко под течаща вода рибните филета, добре почистени от кости. Подсушете ги с кухненска хартия като внимателно почивате влагата от тях.

Поръсете със сока на четвърт лимон и посолете. Оставете да престоят не повече от 15 минути.

През това време накълцайте на много ситно чесъна и магданоза. Включете и плочата да се загрява на по-силен огън, но не съвсем на максималния.

Подсушете отново филетата от пъстърва.

Ръснете малко зехтин върху плочата и го разпределете по повърхността, където ще положите пъстървата. Поръсете и със сол.

Сложете пъстървата с кожата надолу и печете, докато стане златиста. Тогава обърнете внимателно и печете и от другата страна за по-кратко време - до лек загар. Готова е буквално за по-малко от 5 минути, освен ако филетата не са много големи и дебели.

Извадете в чиния и покрийте рибата на плоча със смес от чесън, магданоз и зехтин.

Поднесете веднага, за да се насладите максимално на топлата и крехка пъстърва на плоча с чаша студено бяло вино.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: