Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Колбаси»Луканка»Дядовата луканка от телешко и свинско

Дядовата луканка от телешко и свинско

Дядовата луканка от телешко и свинско2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10
"Дядо наистина знае как се прави най-хубава луканка"

Необходими продукти

  • свинско месо - 500 грама
  • сланина - 200 грама
  • телешко месо - 500 грама
  • червен пипер - 2 с.л.
  • кимион - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • черва
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смелете месото два пъти, след което го разбъркайте и разделете на две части.

Една част овкусете с подправките, а с другата застелете първата. Оставете да престои така за 24 часа.

Разбъркайте много хубаво овкусената кайма и напълнете в червата.

През първите няколко дни леко натискайте луканките с помощта на шише, за да се сплескат и придобият характерната форма. Все пак на притискайте много.

Оставяйте готовите луканки през деня на сухо и добре проветриво място, а вечерта ги притискайте с някаква тежест.

Когато изсъхнат до желаното ниво, увийте ги хубаво в пергаментова хартия и ги приберете в сандъче, като между тях сложите дървесна пепел.

Дядовата луканка от телешко и свинско е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: