Edin.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Луканка»Кълцана луканка от свинско и сланина

Кълцана луканка от свинско и сланина

Кълцана луканка от свинско и сланина
Снимка: Ваня Георгиева
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Кълцана луканка от свинско и сланина е чудесно мезенце за мераклии и ценители."

Необходими продукти

  • сланина - 2 кг
  • свинско месо - 8 кг от бут
  • червен пипер - 10 г на кг
  • чубрица - 7 г на кг
  • черен пипер - 1/2 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • индийско орехче - по желание
  • лют пипер - едро смлян на вкус
  • свински черва
  • сол - 24 г на кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако месото е с ципи, трябва да ги почистим и да го нарежем на дребно със сланинката.

Ако разполагате с машинка за мелене на месо, може да смелите продуктите.

В голяма тава сложете месото и сланината. Добавете ароматните подправки, които задължително се измерват внимателно.

След като цялата смес е поръсена месото се размесва и се завива с фолио за свежо съхранение, за да не прониква въздух. Оставя се така на студено място, където да престои четири дни.

През това време всеки ден (сутрин и вечер) се разбърква хубаво, за да се усвоят подправките.

С тази смес пълним приготвените свински черва и закачаме всичките луканки на студено и проветриво място.

Кълцаната луканка от свинско и сланина е чудесно мезенце.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: