Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Бабиният фасул с чубрица

Бабиният фасул с чубрица

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Бабиният фасул с чубрица
Снимка: Мария Симова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"От златните ръце на баба е най-вкусно! Насладете се на икономична, но много вкусна рецепта от старите тефтери."

Необходими продукти

  • боб - 1 ч.ч. зрял фасул
  • олио - 3 с.л. слънчогледово
  • джоджен - 1 щипка сух
  • лук - 1/2 гл.
  • чубрица - 1 щипка суха
  • червен пипер - 1 щипка, лют
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • масло - 30 г краве
  • магданоз - за отгоре
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази бобена гозбица първо трябва да се накисне фасулът във вода за една вечер, след което течността да се изхвърли.

Набъбналият боб се слага в нова студена вода и се вари първо на слаб огън, а след това - на умерен.

След пълното сваряване на боба водата се отстранява и зърната се оставят настрана.

Отделно в дълбок тиган задушете в малко олио нарязан лук. Добавете сварения фасул и наръсете със сол, джоджен, чубрица, пикантен пипер. Задушете ястието още малко, похлупено - за около 5 минути.

В друг съд загрейте краве масло. Щом се разтопи, добавете червен пипер и с тази смес полейте боба.

За финал ръснете и магданоз.

Бабиния фасул с чубрица хапнете, докато е още топъл.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: