Начин на приготвяне
Сварете и намачкайте картофите.
Разтворете сухата мая в топлата вода. Оставете да шупне за 10-тина минути.
Пресейте брашното, добавете пасираните картофи, разтворената мая, лъжица зехтин и солта.
Замесете еластично тесто и го прехвърлете в намазнена купа. Покрийте и оставете да втаса на топло за около час.
Готовото тесто разточете на кора. Слжоете я в голяма тава, която сте покрили с хартия за печене.
Разпръснете отгоре маслините и нарязаните на половинки домати. Леко ги притиснете.
Напръскайте фокачата със зехтин, поръсете с мащерка и морска сол.
Загрейте фурната на 220 градуса и изпечете за 20-тина минути.
Вегетарианската фокача със зелени маслини е много вкусна.