Edin.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Хайдушки калпак с кашкавал и гъби

Хайдушки калпак с кашкавал и гъби

Хайдушки калпак с кашкавал и гъби
Снимка: Добринка Петкова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Много хора ще нахраните с този солен пай"

Необходими продукти

  • тесто
  • прясно мляко - 250 мл
  • брашно - около 450 г
  • мая - 20 г
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • плънка
  • гъби - 400 г
  • бекон - 200 г
  • свинско месо - 1 кг /или пилешко/
  • чушки - 4 бр. червени, печени
  • соев сос - 4 с.л.
  • кашкавал - 100 г
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица
  • лук - 4 глави
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете топлото мляко в купичка и разтворете в него захарта и маята. Пресейте брашното и замесете тесто. Оставете да втаса.

Пригответе плънката за хайдушкия калпак, сипвайки мазнина в тиган. Запържете нарязаното месо на хапки. Добавете наситнените гъби, лук и бекон. Добавете соев сос, подправките и печените чушки.

Оставете плънката да изстине. Сложете тестото в тава 26-28 см. Намажете с разтопеното масло и оставете за 20 минути да втаса.

Сипете плънката и запечете соления пай за 35 минути на 200 градуса. Поръсете с кашкавал и дозапечете.

Хайдушкият калпак с кашкавал и гъби е много вкусен!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: