edin.bg»Рецепти»Риба»Пълнен Шаран»Пълнен Никулденски Шаран

Пълнен Никулденски Шаран

ЗориЗори
Новак
25156918
Пълнен Никулденски Шаран
Снимка: Зори
1 / 3
12/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • шаран - 2 кг
  • черен пипер
  • сол
  • плънка
  • праз лук - 2 стръка
  • чубрица
  • ориз - 1 к.ч.
  • олио - 6 с.л.
  • моркови - 1 бр.
  • сини сливи - 10 бр. сушени
  • заливка
  • дафинов лист - 2 листа
  • чесън - 1 скилидка
  • олио - 5 с.л.
  • люти чушки - 1 бр. сушена
  • домати - 800 г консерва
  • черен пипер
  • сол
  • праз - 2 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете шарана от люспи, вътрешности и хриле. Измийте отвън и отвътре, посолете и поръсете черен пипер. Сложете в намазнена тава.

Измийте сините сливи и ги залейте със 100 мл гореща вода. Оставете да се накиснат, после махнете костилките и нарежете. Запазете водата.

Почистете и накълцайте праз лука, обелете и нарежете моркова. Запържете със сол в мазнина. Щом са готови, добавете накиснатия във вода и отцеден ориз. Щом стане прозрачен, сипете сините сливи, доматения сок (4-5 с.л.) и водата, в която са се накисвали сливите.

Поръсете сол, черен пипер и чубрица. Напълнете шарана с изстиналата плънка и зашийте. Ако остане, разпределете в тавата около него.

Задушете нарязания праз за заливката. Добавете чесъна и обелените домати. Поръсете със сол, черен пипер и захар. Добавете дафиновия лист. След няколко минути на котлона сипете към шарана за Никулден.

Печете рибата за час и малко на 180 градуса или докато стане златиста.

Сервирайте пълнения никулденски шаран.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: