Начин на приготвяне
Сипете в купа топлата вода и разтворете вътре маята със захарта. Разбъркайте и оставете маята да шупне.
Прибавете към шупналата мая разтопеното масло, солта и киселото мляко, внимателно разбъркайте.
Прибавете брашното и постепенно замесете меко тесто. Оставете го да втаса на топло за около 2 часа.
Пригответе плънката за пидето. Наситнете лука и го запържете в сгорещено олио. Добавете каймата и пържете докато стане на ситни трохички.
Добавете наситнения обелен домат и овкусете със сол и черен пипер. Гответе още кратко и плънката е готова.
Разделете втасалото тесто на 4 равни части. Всяка една оформете в овална форма. Разпределете сместа отгоре.
Нарежете краищата на пидетата с разбито яйце.
Намазнете с олио тава за печене и наредете пидетата. Изпечете ги в загрята на 250 градуса фурна до готовност.
Класическото турско пиде е много вкусно.