Edin.bg»Рецепти»Пица»Пиде»Класическо турско пиде

Класическо турско пиде

К.ИлияноваК.Илиянова
Новак
114
Класическо турско пиде
Снимка: Анонимен
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Какво ще кажете за това класическо турско пиде?"

Необходими продукти

  • тесто
  • брашно - 500 грама
  • прясна мая - 20 грама
  • кисело мляко - 100 мл
  • масло - 1 с.лъжица
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 100 мл топла
  • плънка
  • телешка кайма - 500 грама (или говежда)
  • домати - 1 брой
  • лук - 1 глава (или две по - малки)
  • яйца - 1 брой
  • олио - за намазване на тавата
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете в купа топлата вода и разтворете вътре маята със захарта. Разбъркайте и оставете маята да шупне.

Прибавете към шупналата мая разтопеното масло, солта и киселото мляко, внимателно разбъркайте.

Прибавете брашното и постепенно замесете меко тесто. Оставете го да втаса на топло за около 2 часа.

Пригответе плънката за пидето. Наситнете лука и го запържете в сгорещено олио. Добавете каймата и пържете докато стане на ситни трохички.

Добавете наситнения обелен домат и овкусете със сол и черен пипер. Гответе още кратко и плънката е готова.

Разделете втасалото тесто на 4 равни части. Всяка една оформете в овална форма. Разпределете сместа отгоре.

Нарежете краищата на пидетата с разбито яйце.

Намазнете с олио тава за печене и наредете пидетата. Изпечете ги в загрята на 250 градуса фурна до готовност.

Класическото турско пиде е много вкусно.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: