Начин на приготвяне
Най-напред пригответе блата за ягодовото парфе. Разбийте яйцата със захарта. Добавете ванилията, олиото и брашното.
Сипете сместа във форма с подвижен борд с хартия за печене 20 см. Печете до готовност на 180 градуса.
Сметановия пласт направете като разбиете захарта и течната сметана. Добавете заквасената сметана и разбъркайте.
Сложете желатина да набъбне във вода, после разтопете на водна баня. Добавете го към сметановата смес. Прибавете и нарязаните ягоди. Разбъркайте и сипете върху блата.
Сложете ароматното парфе в хладилник да стегне.
Пасирайте ягодите с няколко лъжици захар. Добавете течния желатин (който пак приготвя по познатия начин).
Сипете върху ягодовия десерт и пак върнете в хладилник за 3-4 часа.
Парфето с ягоди и заквасена сметана сервирайте, премахвайки формата, украсено с мента и ягоди.