Edin.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Парфе»Парфе с ягоди и заквасена сметана

Парфе с ягоди и заквасена сметана

Парфе с ягоди и заквасена сметана
Снимка: Албена Асенова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Какво ще кажете да завършите днешния ден с едно вкусно ягодово парфенце?"

Необходими продукти

  • блат
  • ванилия - 1 бр. /2 г/
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 4 с.л.
  • сметанов пласт
  • ягоди - 200 г
  • течна сметана - 20 мл
  • захар - 5 с.л.
  • заквасена сметана - 200 г
  • желатин - 10 г
  • ягодово желе
  • желатин - 10 г
  • ягоди - 300 г
  • захар - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред пригответе блата за ягодовото парфе. Разбийте яйцата със захарта. Добавете ванилията, олиото и брашното.

Сипете сместа във форма с подвижен борд с хартия за печене 20 см. Печете до готовност на 180 градуса.

Сметановия пласт направете като разбиете захарта и течната сметана. Добавете заквасената сметана и разбъркайте.

Сложете желатина да набъбне във вода, после разтопете на водна баня. Добавете го към сметановата смес. Прибавете и нарязаните ягоди. Разбъркайте и сипете върху блата.

Сложете ароматното парфе в хладилник да стегне.

Пасирайте ягодите с няколко лъжици захар. Добавете течния желатин (който пак приготвя по познатия начин).

Сипете върху ягодовия десерт и пак върнете в хладилник за 3-4 часа.

Парфето с ягоди и заквасена сметана сервирайте, премахвайки формата, украсено с мента и ягоди.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: