Начин на приготвяне
Наситнете моркова и лука, запържете ги в сгорещено олио. Щом поомекнат, добавете каймата и бъркайте до получаването на ситни трохи.
Измийте ориза и го сипете в котлона. Разбъркайте за кратко и налейте чаша вода. Овкусете с черен и червен пипер, чубрица и сол. Гответе докато оризът усвои течността и омекне.
Махнете дебелата част на зелевите листа. Чушките почистете от дръжки и семки.
Напълнете зелевите листа с плънката. Завийте зелевите сарми.
Чушките също напълнете и заедно със сармите ги наредете в намазнен гювеч. Налейте чаша и половина топла вода и сложете капака.
Пъхнете гювеча в студена фурна. Включете на 220 градуса и печете 30 минути. След това намалете градусите на 150 и печете още около час.
Празничните сарми и пълнени чушки в гювеч са много вкусни!