Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Френски пай със смокини

Френски пай със смокини

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
7612k
Френски пай със смокини
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Който първи достигне френския пай на масата, той ще си хапне най-много от него"

Необходими продукти

  • тесто с квас
  • брашно - 250 грама
  • квас - 60 грама остатъчен
  • захар - 60 грама
  • яйца - 1 брой
  • вода - 50 мл студена
  • сол - 1 щ.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • масло - 50 грама
  • ванилия - 1 брой
  • обикновено тесто
  • вода - 120 мл
  • брашно - 250 грама
  • сол - 1 щ.
  • зехтин - 5 с.л.
  • захар - 1 щ.
  • бакпулвер - 1 щ.
  • пълнеж
  • смокини - 8 броя
  • смокиново сладко - 200 грама
  • ядки - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвеният пай е с остатъчен квас, но ако нямате, може да следвате рецептата за обикновеното тесто.

Сипете в купата на миксера брашното, кваса, захарта, яйцето и студеното масло (нарязано), щипка сол и ванилията. Сипете лимоновия сок и водата. Включете миксера на най-бавната степен и замесете тесто.

Готовото тесто увийте с фолио за свежо съхранение и приберете да стегне в хладилника за около час.

След това разточетете тестото върху парче хартия за печене, която сте набрашнили леко. Трябва да получите кръг с диаметър около 40 см. Прехвърлете във форма за печене

Намажете блата със сладкото от смокини и наредете резени смокини. Леко загънете, за да получите красиви гънки.

Намажете киша с малко прясно мляко пи поръсете с ядки по избор. В случая са използвани лешници.

Загрейте фурната на 180 градуса. Печете пая около 35 минути. Охладете и нарежете на парчета.

Френският пай със смокини е много вкусен.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: