Начин на приготвяне
Приготвеният пай е с остатъчен квас, но ако нямате, може да следвате рецептата за обикновеното тесто.
Сипете в купата на миксера брашното, кваса, захарта, яйцето и студеното масло (нарязано), щипка сол и ванилията. Сипете лимоновия сок и водата. Включете миксера на най-бавната степен и замесете тесто.
Готовото тесто увийте с фолио за свежо съхранение и приберете да стегне в хладилника за около час.
След това разточетете тестото върху парче хартия за печене, която сте набрашнили леко. Трябва да получите кръг с диаметър около 40 см. Прехвърлете във форма за печене
Намажете блата със сладкото от смокини и наредете резени смокини. Леко загънете, за да получите красиви гънки.
Намажете киша с малко прясно мляко пи поръсете с ядки по избор. В случая са използвани лешници.
Загрейте фурната на 180 градуса. Печете пая около 35 минути. Охладете и нарежете на парчета.
Френският пай със смокини е много вкусен.