Начин на приготвяне
В дълбока купа смесете всички продукти за домашния сладкиш без смокиновото сладко. Замесете тесто без бучки, завийте със стреч фолио и оставете за 60 мин. в хладилник.
След това откъснете малко топче от тестото за пая, което ще бъде за украса. Разточете го и изржете форми звезди.
Другото тесто разточете на тънка кора в кръгла форма 26 см в диаметър. Сложете я в предварително намазнена тава, оформете борда.
Вземете сладкото от смокини, отцедете плодове и ги накълцайте на ситно. Набодете тестото с вилица на няколко места. Отгоре намажете със сладкото и поставете изрязаните звездички за украса на сладкиша със смокини.
Печете плодовия пай за около половин час на 170 градуса. Щом е готов, извадете и оставете да изстина.
Сервирайте лесния пай със смокини, поръсен с пудра захар.