Начин на приготвяне
В касерола ратопете 70 грама масло с кафявата захар.
Пригответе форма с диаметър 26 см и сипете на дъното разтопеното масло.
Измийте и подсушете смокините, нарежете ги на половини и ги наредете плътно една до друга.
Пресейте брашното заедно с ванилията и бакпулвера.
Разбийте омекналото масло със захарта и добавете едно по едно яйцата. Започнете да добавяте от брашното и прясното мляко, като ги редувате и не спирате да бъркате.
Сипете получената кексова смес върху смокините и леко заравнете.
Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете плодовия сладкиш за около 40 минути. Обърнете го върху подходящ поднос и сервирайте.
Масленият сладкиш със смокини е много вкусен.