Начин на приготвяне
Лимоновият сок се изцежда директно в прясното мляко и се разбърква. Оставя се за 5 минути да се пресече.
Маслото се разбива със захарта на гладък крем, докато изсветлее.
Добавят се едно по едно яйцата при непрестанно разбиване, след това се сипва и пресеченото мляко.
Към сместа се пресява брашното с бакпулвера, солта и ванилията и се бърка с шпатула с плавни движения до пълното им усвояване.
Накрая се добавят и плодовете кайсии, накълцани на малки парченца, а по желание могат да се сложат и на половинки, подредени на дъното на тавичка (при мен размерите са 17/27 см. правоъгълна тавичка от йенско стъкло).
Сместа за сладкиша с кайсии се излива във тавата, която е предварително намаслена и набрашнена, и се потупва леко да се заравни.
Пече се в предварително загрята на 180 °C фурна за 35 минути или до суха клечка.
Докато все още летният плодов сладкиш е във фурната, се приготвя и маслена баня с дъх на кайсии и мед, която ще го направи по-сочен и вкусен.
За целта се разтапят заедно маслото, меда, сладкото и малко вода. Прави се на слаб огън при непрестанно разбъркване, докато се получи гладка смес.
Оставя се да изстине леко (така или иначе не е много топла).
Изпеченият сладкиш се продупчва на места с метално, тънко шишче и се залива равномерно.
Оставя се за 2 часа минимум да изстине и поеме добре гъстата течност.
Да ви е сладко с този прекрасен кайсиев маслен сладкиш.