Начин на приготвяне
Нарежете бекона и сланината на малки кубчета и ги запържете до златисто.
Нарежете праза на много ситно и го добавете заедно с малко вода към тях.
Щом лукът омекне, сложете червения пипер и долейте още малко вода при пърженето му.
Измийте ориза и го добавете с около 1 ч.ч. вода.
Сложете към плънката ароматни пресни билки и чубрица.
Оставете ориза хубаво да поеме водата и го махнете от котлона, за да се охлади малко.
Разделете зелевите листа и им сложете по малко от плънката.
Навийте зелевите сармички и ги наредете в глинен гювеч, в който преди това на дъното сте сложили няколко зелеви листа.
Поръсете отгоре всички сарми с олио и червен пипер и ги затворете с капак.
Сложете ги да се печат за около 2 часа на 150 °C.
Зелевите сармички с бекон, праз и сланина са много вкусни.